Kirkkoon voi saapua rauhoittumaan

Espoon vanha kirkko eli Espoon tuomiokirkko

Espoon vanha kirkko tunnetaan nykyisin paremmin nimellä Espoon tuomiokirkko. Se sijaitsee aivan Espoon keskuksen vieressä. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1485-1490 ja sen rakennusmateriaalina on käytetty pääasiassa kiveä. Kyseessä on kohtalaisen suuri kirkko, sillä siellä on jopa 500 istumapaikkaa. Näin ollen kirkossa voidaan järjestää suuriakin tapahtumia, kuten jumalanpalveluksia, messuja ja erilaisia musiikkitapahtumia aina kirkkokonserteista muidenkin musiikkityylien konsertteihin.

Espoon vanha kirkko on Suomen evankelisluterilaisen kirkon tuomiokirkko

Espoon vanha kirkko on Suomen evankelisluterilaisen kirkon tuomiokirkko, joka sijaitsee Espoon hiippakunnan alueella. Se on kahden eri seurakunnan kotikirkko. Nämä seurakunnat ovat Esbo svenska församlingen ja Espoon tuomiokirkkoseurakunta. Molempien seurakuntien jäsenet kokoontuvat siis kirkkoon viettämään jumalanpalveluksia sekä muita seurakunnan tilaisuuksia. Espoon tuomiokirkko on pyhitetty apostoli Matteukselle.

Espoon tuomiokirkko sai tuomiokirkon tittelin vasta vuonna 2014. Se päätettiin muuttaa Espoon vanhasta kirkosta Espoon tuomiokirkoksi kirkkoneuvoston päätöksellä. Kyseessä on siis Suomen nuorin evankelisluterilaisen kirkon tuomiokirkko. Vaikka itse rakennus on siis jo yli 500 vuotta vanha, ovat sen tuomiokirkoksi nimitys ja uusi nimi kuitenkin varsin tuoreita.

Kirkon hautausmaa

Espoon tuomiokirkon vieressä sijaitsee kirkon hautausmaa. Tällä hetkellä hautausmaan koko on 11 hehtaaria. Hautausmaata on laajennettu jo viidesti. Hautausmaalta löytyy oma puolensa, jonne on haudattu sotaveteraanit sekä sankarivainajat. Sotaveteraaneja ja sankarivainajia muistetaan kirkon puolesta esimerkiksi itsenäisyyspäivänä sekä muina tärkeinä merkki- ja muistopäivinä.